fbpx 818667305369053

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie

Hypnotherapie krijgt de laatste jaren steeds meer erkenning als volwaardige therapeutische behandeling. Zowel bij lichamelijke klachten als emotionele problemen wordt hypnotherapie ingezet. Wist je bijvoorbeeld dat 70 ziekenhuizen in Nederland hypnotherapie succesvol inzetten bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)?

Veel mensen met lichamelijke klachten zijn zich niet bewust van de onderliggende emotionele oorzaak van hun klacht. Een klacht kan je eigenlijk zien als een signaal van je lichaam dat er iets uit balans is. De meeste mensen zijn zich niet bewust van deze onbalans maar ervaar je alleen de klacht of emotie zelf.

Contact met je onbewuste

In je onbewuste liggen alle ervaringen opgeslagen die je in de loop van je leven hebt opgedaan. Ruim 95% van je gedrag doe je onbewust. Soms weet je van een klacht of belemmering niet precies ‘waar het vandaan komt’. Het is daarom effectief om beperkingen of blokkades op te lossen die in je onbewuste besloten liggen. In een staat van hypnose of trance kan je makkelijker contact maken met je onbewuste. 

Hypnose of trance

Hypnose op zichzelf is niet hetzelfde als hypnotherapie. Hypnose wordt ook wel trance genoemd. Hypnose of trance ontstaat van nature wanneer je, in ontspanning, helemaal gericht bent op je eigen innerlijke ervaringen. Hypnotherapie is de therapeutische behandelvorm waarbij gebruik gemaakt wordt van hypnose.

 

Technieken van hypnotherapie

Hypnotherapie maakt gebruik van verschillende technieken zoals NLP, visualisatie, mindfulness en regressie. De hypnotherapeut begeleidt je tijdens een hypnotherapie sessie om onbewuste beperkingen en blokkades op te lossen of te verminderen. De in te zetten technieken kunnen ook afhankelijk zijn van de hulpvraag van de cliënt. 

 

De kracht van het onbewuste

Hypnotherapie werkt met de kracht van het onbewuste. Meer dan 95% van je gedrag doe je namelijk onbewust. Veel lichamelijke en emotionele problemen zijn het gevolg van een verkeerd onbewust denkpatroon. Bijvoorbeeld een buitengewone angst voor honden. Maar ook slechte gewoonten zoals jezelf troosten of opbeuren met eten is daar een voorbeeld van. Een hypnotherapeut brengt de cliënt in hypnose en kan op die manier communiceren met het onbewuste. In het onbewuste ligt jouw ‘programmering’ opgeslagen. Wanneer je in hypnose bent is je brein gevoeliger voor het aannemen van suggesties door de mengeling van ontspanning en focus die dan ontstaat. Hierdoor kan je heel effectief je interne programmering veranderen. 

De hypnotherapeut begeleidt de hypnose waardoor de cliënt in staat is om zelf de veranderingen te maken. Je voelt je direct na de hypnotherapie sessie anders doordat je een positieve verandering gemaakt hebt in je programmering.

Hypnose is een natuurlijke staat

Hypnotherapie is niets paranormaals, mystieks of geheimzinnigs. Iedereen kan hypnose technieken leren, je hebt daar geen speciale ‘gaven’ voor nodig. Wist je dat het zelfs mogelijk is om jezelf in hypnose te brengen? 

Ken je dat gevoel dat je volledig op de automatische piloot ergens naartoe rijdt terwijl je in gedachten verzonken bent? Of dat je de wereld om je heen even helemaal vergeet als je iets doet waar je helemaal in op gaat? Dat is ook een vorm van lichte trance. Eigenlijk zou je dat ook hypnose kunnen noemen. 

Hypnose is een heel natuurlijk proces, een mengeling van ontspanning en focus.

Wat is hypnotherapie

Hoe werkt hypnotherapie?

Iedere cliënt is anders en heeft een eigen hulpvraag of doelen. Voor sommige mensen is hypnotherapie een nieuwe manier om hun klachten op te lossen of te helpen verminderen. Voordat je een afspraak kan plannen voor een sessie hypnotherapie doe ik daarom graag eerst een telefonisch introductie gesprek. We kunnen dan bespreken waar je doorheen wilt werken tijdens de hypnotherapie en natuurlijk kan je al je vragen stellen. 

Na het intakegesprek plannen we jouw eerste sessie hypnotherapie in. Je bent hiervoor welkom in mijn praktijk in Nieuw Vennep. Je kan ook kiezen voor een online hypnotherapie sessie, dat is net zo effectief. Sommige mensen vinden online hypnotherapie zelfs fijner omdat ze dan in hun eigen huis kunnen blijven. 

Tijdens de eerste sessie gaan we aan de slag met het probleem waar jij doorheen wilt werken. In het voorgesprek tijdens de hypnotherapie sessie besteden we hier nogmaals aandacht aan zodat we heel gericht aan het werk gaan. Ik breng je in hypnose en begeleid je door de hele sessie heen. Tijdens de hypnose krijg jij alles wat er gebeurt gewoon mee, je kan antwoord geven op mijn vragen en jij hebt zelf de controle. 

Klachten oplossen met hypnotherapie

Hypnotherapie wordt steeds vaker ingezet bij stoppen met roken of voor afvallen met een virtuele maagband. Ook mensen met burn-out gerelateerde klachten kunnen grote veranderingen maken met hypnotherapie. 

Hypnotherapie wordt ook ingezet voor afvallen met hypnose, angsten en fobieën, bij pijnklachten, slaapproblemen of om het zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfbeeld te versterken.

Weten wat hypnotherapie voor jou kan betekenen?

Ben jij benieuwd naar hypnotherapie voor jouw hulpvraag? Plan dan een gratis introductie gesprek. We nemen dan samen door wat jouw doelen en wensen zijn en hoe ik jou daarbij kan helpen. Een introductie gesprek is gratis en vrijblijvend. Ik help je graag!

Hier vind je informatie over mijn werkwijze en tarieven.