fbpx 818667305369053

Hoe verwacht jij dat het jaar 2020 de geschiedenisboeken in zal gaan? Precies, als het jaar waarin het COVID-19 virus de wereld in zijn greep hield. Onze kinderen zullen aan hun kinderen vertellen hoe het was om wekenlang thuis les te krijgen. Over hun verjaardag die niet gevierd kon worden. Over het voetbal dat afgelast werd en het concert waar je niet naartoe kon. Over de mensen in de supermarkt die vochten om pakken wc papier. En over alle dingen die we een tijd lang niet konden doen. De corona pandemie raakt iedereen en maakt veel los bij mensen. Je ziet boosheid en angst, compassie en hulpvaardigheid. Je vraagt je af hoe deze pandemie kon gebeuren. En vooral: waardoor brak het corona virus uit? En wat heeft veganistisch eten eigenijk te maken met een pandemie?

Waarom brak het corona virus uit? 

Misschien houdt deze waarom-vraag ook jou bezig. Heb jij je ook wel eens afgevraagd hoe lang de aarde nog zal accepteren hoe de mensheid ermee omgaat? Hoe lang de natuur het überhaupt kan volhouden wat de mensheid allemaal uithaalt? Hoe een virus zoals corona eigenlijk is ontstaan? En is dit pure pech, of toeval? Of hebben we hier zelf ook invloed op?

Waarom vechten we tegen corona zonder de oorzaak te bespreken?”

Armanda Govers schreef een heel interessant artikel op Oneworld.nl: Waarom vechten we tegen corona zonder de oorzaak te bespreken?

Daarom veganistisch eten

Het antwoord op al die vragen is niet zo eenvoudig. En laat ik voorop stellen: ik ben geen deskundige. Maar deze virusuitbraak heeft mij wel het laatste zetje gegeven om voortaan over te stappen op veganistisch eten. Overigens is daar een jarenlang proces aan vooraf gegaan met telkens kleine stappen, vallen en opstaan. Samengevat: ik neem nu de verantwoordelijkheid voor mijn eigen gezondheid. En voor de invloed die ik wél heb op de gevolgen van onze leefstijl voor andere mensen, de natuur en voor toekomstige generaties. 

Normaal eten

Wat stond er vroeger bij jou thuis vaak op het menu? Aardappelen, groenten en vlees met vanille vla als toetje? Voor veel mensen in Nederland was dit het ‘normale’ avondeten en de kans is groot dat dit bij jou thuis ook vaak op je bord lag. 

Als je afwijkt van wat ‘gewoon’ is, gaan mensen meestal op je reageren. Wanneer je niet meer eet wat anderen ook eten, ben je een uitzondering.”

Als je afwijkt van wat ‘gewoon’ is, gaan mensen meestal op je reageren. Als je niet (meer) eet wat anderen ook eten, ben je een uitzondering. De norm wordt grotendeels bepaald door het aanbod in de supermarkt. En mensen zijn nou eenmaal gewoontedieren. Dus als je zegt dat je geen suiker meer eet, word je soms vol medelijden aangekeken. Alsof je iets heel geks zegt. En als je zegt dat je vegetarisch eet, willen mensen weten waarom. “Doe je dat voor je gezondheid of vanwege je overtuigingen?”. Best gek eigenlijk. Stel je voor dat je hetzelfde zou vragen aan iemand die wel vlees eet: “Eet jij vlees voor je gezondheid of vanwege je overtuigingen?” 

En dat alleen maar omdat we het normaal vinden om dieren op te eten. 

Veganistisch eten radicaal?

Jaren geleden al, ging een bevriend stel over op veganistisch eten. “Ik zou echt nooit veganistisch kunnen eten” was mijn reaktie. Omdat ik vond dat je dan een hoop ‘niet mag’ eten. Ik beschouwde het weglaten van dierlijk voedsel als iets radicaals en ik vond het ook wat overdreven. Een beetje activistisch eerlijk gezegd. Mijn reaktie kwam ook deels doordat ik niet kon bedenken wat je dan wél allemaal zou kunnen eten. 

Na een jarenlange strijd tegen overgewicht, vermoeidheid en stress was het tijd voor verandering. Mijn persoonlijke zoektocht naar een betere gezondheid begon met de plaatsing van mijn virtuele maagband. Sinds ik heb ervaren wat een enorme positieve verandering dit op alle vlakken van mijn leven heeft gebracht, verdiep ik mijzelf steeds verder in gezondheid en vitaliteit van lichaam en geest.

Lees ook: Vegan eten? Wat eet je dan wél?

Is veganistisch eten gezond?

Na heel veel gelezen en opgezocht te hebben is het voor mij duidelijk. Het jaar 2020 is juist hét moment om voortaan veganistisch te gaan eten. Waarom?

In het kort komt het hierop neer: 

  1. Dierlijke producten eten is niet nodig voor een goede gezondheid. Talloze wetenschappelijke onderzoeken laten het verband zien tussen het eten van dierlijke producten (en suiker) en chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker.
  2. Door het enorm vele gebruik van vlees, kaas, zuivel en eieren in ons dagelijks voedsel, moet er veel geproduceerd worden om aan die vraag te kunnen voldoen. Dit gaat gepaard met onvoorstelbaar veel dierenleed.
  3. Zoönose virussen (zoals COVID-19, vogelgriep, varkensgriep, HIV, Zika, SARS en MERS) worden van dieren overgedragen op mensen. Een heel interessante documentaire over hoe dit precies werkt is ‘Pandemic’ die je vindt op Netflix. Vooral aflevering 3 gaat specifiek in op de dierlijke herkomst van deze virussen en hoe dit via het vee bij de mens terecht komt. In deze docu wordt ook uitgelegd waarom de huidige, grootschalige veeteelt in grote mate bijdraagt aan de verspreiding van gevaarlijke virusinfecties.

De Netflix documentaire ‘Game Changers’ laat bekende (en onbekende) topsporters aan het woord, die grote prestaties leveren en een veganistische leefstijl hebben. In plaats van te focussen op dierenleed, gaat deze documentaire veel meer uit van wat een plantaardig eetpatroon je persoonlijk op kan leveren.

Je kwaliteit van leven optimaliseren

Je lichaam kan besmettelijke virussen (ook de ‘gewone’ griep dus) het beste zelf bestrijden als je een sterk immuunsysteem hebt. Je immuunsysteem beschermt je tegen de invloed van lichaamsvreemde stoffen die je ziek kunnen maken. Hoe beter je lichaam dit op eigen kracht kan doen, het kleiner de kans is dat je vatbaar bent voor ziekten. 

Los daarvan overheerst bij mij een gevoel dat ik deze pandemie als een signaal moet opvatten. Een signaal dat de natuur ons geeft: dat de mensheid bezig is om de aarde kapot te maken. Waar zijn wij mensen eigenlijk zonder schoon drinkwater? Zonder groenten en fruit die de natuur ons geeft? Zonder zuurstof om in te ademen? Als je de confrontatie aangaat met het antwoord op deze vragen, dan kun je er niet omheen: er is verandering nodig. 

Welvaartsziekten

Lange tijd heb ik zelf mijn gezondheid zorgvuldig genegeerd. Wil je weten wat het effect daarvan was op mijn kwaliteit van leven? Hier lees je mijn verhaal. Ik had me gespecialiseerd in het uit de weg gaan van confrontaties. Confrontaties met mezelf, maar eerlijk gezegd ook voor een deel met het leed in wereld. Misschien dat ik daarom niet graag naar het nieuws kijk. Ik vind het gewoon soms allemaal te heftig wat er gaande is en concentreer me dan liever op mijn eigen directe omgeving.

In Nederland zijn inmiddels 9,9 miljoen mensen chronisch ziek. Van de bevolking heeft 52% overgewicht. En 1 miljoen mensen lijden aan depressiviteit.”

Ik zie mezelf als behoorlijk maatschappelijk betrokken. Ik ben niet voor niets al ruim 10 jaar sociaal ondernemer. En toch kon ik het dierenleed, dat gepaard gaat met de bio industrie, tot nu toe voor mezelf goedpraten. Maar als je je steeds meer verdiept in gezondheid en vitaliteit, dan kan je om de feiten gewoon niet (meer) heen. Het voedsel dat je eet heeft een direct verband met de huidige welvaartsziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Ik zie dierbaren om mij heen lijden onder deze ziekten, of ze zijn stevig op weg om deze te ontwikkelen. Eén van mijn beste vriendinnen verloor in 2018 de strijd tegen kanker. 

In Nederland zijn inmiddels 9,9 miljoen mensen chronisch ziek. Van de bevolking heeft 52% overgewicht. En 1 miljoen mensen lijden aan depressiviteit. (Bron: Oersterk.nu

Flexitariër, vegetariër, veganist

En nu is er de pandemie van het corona virus. Het is voor mij genoeg geweest. Nee, in je eentje kan je de wereld niet veranderen. Maar: het verbeteren van de wereld begint bij jezelf. Als je vleeseter bent, kan je de stap naar flexitariër zetten. Je eet dan bijvoorbeeld 2 keer per week vlees.

Als je al minder vlees eet, dan kun je de stap naar vegetariër overwegen. Misschien is de stap om daarna volledig plantaardig te gaan eten helemaal niet meer zo groot. Goede inspiratie en handige stappen hiervoor vind je bijvoorbeeld op de website van ‘Stoppen met vlees‘.

Kennis en inspiratie over een gezonde leefstijl

Wil je ook meer te weten komen over het belang van een sterk immuunsysteem, gezonde voeding meer vitaliteit en een betere kwaliteit van leven? Hieronder vind je een lijst van blogs, websites, boeken, tv programma’s en documentaires om je te inspireren. 

What the health

bron afbeelding: whatthehealth.com

Documentaires op Netflix en TV programma’s:

  • What the health 
  • Forks over knives 
  • Cowspiracy 
  • The Game Changers
  • Hoe word ik 100 (Omroep Max)

Boeken:

Blogs en websites:

Reageren?

Ik vind het superleuk als je een reaktie achterlaat onder dit blog of op een van mijn social media!